Followers

Thursday, May 28, 2009

Bestnye....rase mcm....

hye....2 3 ari nie lisa rase apy sangat coz...mlm semalam lisa dapat msg dari seseorng yg lisa rindu n rindu sesangat...time received msg 2 lisa dah nak tido dah...tengok hnst nak kunci jam...kirenye msg 2 dah lame dah msk tapi lisa xperasan...bukan xperasan sebenarnye...perasan tapi buat2 xdengar ingat kan msg dari seseorg yg slalu msg lisa...tp lisa xlayan...malas...eam...lisa bukak je msg 2 lisa xperasan lg sape yang send...lisa bace dl...pas2 baru lisa tengok sape yang send msg 2...rupe2nye die....lelaki yang lisa rindu n lisa bayangkan sebelum tido...rase mcm nak jerit je time 2...tp still blh tahan..hihih...sebab xsangke sesangat lisa ckp ngan sepupu lisa yang kat sebelah lisa time 2...

lisa cakp ngan die : cube teke sape msg angah???
sepupu (eja) : sape....mesti ade sesape nie...
lisa : hehee...teke lah...
eja : ala mane taw....
lisa : hahaha.....m---l....hahaha...
eja : ceh....suke lah 2...
lisa : suke lah...*sambil tersengih*

pas2 lisa reply balik msg die....xsangke die reply balik ye lah msg 2 dah lame....2 jam lebih gak ar...pas2 kiteorng pon bmsg lah....xlame pon coz time 2 dah kol 12...kiteorng bmsg 5 kali je kot...pas2 die kate nak tido...ok lah lisa xkesah...coz lisa pon time 2 dah nak tido gak....nie bukan statement nak sedapkan ati sendiri taw...lisa mmg selalu tido awal...paling lewat lisa tido kol 11.30...hihihi...xsuke tido lewat...

time 2 lisa rase mcm lisa nak tido sambil tersemyum je taw...hehehe...rase apy sesangat...ye lah kite org dulu bcouple xlame pon time kiteorg putus 2 pon time lisa tengah sayang2 sangat2 kat die....lisa ngan die putus pon bukan sebab bgaduh ke ape ke...tapi sebab org ke3....org yg ke3 nie bukan kacaw pon hubungan kiteorng....tp c 'm' nie takut kat budak 2...takut kantoi....coz budak nie mmber c 'm' dan juge bekas couple lisa dulu...ala...cinte monyet pon time sekolah dl...seday betul time lisa ngan die putus....lisa mnangis klw tingat kat die time die cakap nak putus 2 pon lisa dah nangis dah cakap xnak...lisa siap ckp lagi "xnak putus....xnak putus...."sambil menagis2 hihihi...malu je klw ingat balik....tp nak wat mcm mane kan lelaki...klw di cakap 2 2 lah kan...terime je lah....

pas2 lisa n die terus lost contec...konon nye nak tenangkan ati sendiri lah..dalam setahun gak lah lisa n die xberhubung...tup2 nie die msg lisa....hehehe....mcm xcaye je...dah setahun lisa xmsg n contc die....tp yg pasti lisa slalu ingat kat die....rindu gelagat die yang cool n slalu usik lisa....orang kate klw kite ingat kat seseorang 2 orang 2 pon akan ingat kat kite...betul ke...xtaw lah kan...harap2 betul lah kan...hehehe...sebab lisa nak die slalu ingat kat lisa...u all rase die rindu kat lisa x....eam....


lisa slalu brangan lisa n die baik semule mcm dulu...p xtaw lah kan...hidup nie...mane lah taw esok ke luse ke lisa terjumpe seseoarng yang akan ilangkan ingatan lisa kat die...ari nie lisa harap xde sape pon boleh buat lisa lupe kat die...hope lisa n die blh jadik mcm dulu...hihihi....tp kalw die dh ade fs baru mcm mane...ala....xbestnye....xmo xmo...lisa nak die....eam...

doa kan lisa n c die eh....mane lah taw ade jodoh kiteorng ke jinjang pelamin...hihihi...gatal...jauh beno pk....
Terima Kasih, sebab baca (:

Wednesday, May 27, 2009

Kebesaran azan....










SETIAP KESABARAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN

SETIAP KEDUKAAN AKAN BERGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN

SETIAP PERPISAHAN PASTI BERMULA DENGAN SATU PERTEMUAN

SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN SUATU PERMULAAN
SETIAP KEJADIAN TUHAN PASTI ADA HIKMAHNYA.............


Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal.. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu.
Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...


Allahu Akbar!!


ADAB MENDENGAR AZAN

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya
Yang tidak Kita ketahui.Cuba Kita amati. Mengapa
Kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat
Berkata apa-apa.. Lidahnya kelu, keras Dan hanya mimik
Mukanya yang menahan kesakitan
' sakaratul maut' .
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:
'Hendaklah
Kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah
Akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. '

Ini jelas menunjukkan, Kita disarankan agar mendiamkan
Diri,
jangan berkata apa-apa pun semasa azan
Berkumandang . Sebagai orang beragama Islam Kita wajib
Menghormati azan Banyak fadhilatnya
. Jika lagu
Kebangsaan Kita diajar agar berdiri tegak Dan diamkan
Diri.
Mengapa ketika azan Kita tidak boleh mendiamkan diri?

Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah
Akan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan
Kelunya
lidah Kita semasa ajal hampir tiba maka Kita
Tidak dapat mengucap kalimah
'Lailahaillallah. .' yang
Mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika
Nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan
Syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama
menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah
ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.

'Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian
yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .'

semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin... amin.. amin Yarobbala'lamin. .'


Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini.
Subhanallah. ...




Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah,
dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah..'Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah
penduduknya seramai 180 juta.Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan
Ke-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.

Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.Belumpun laungan
Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta,
tiba giliran Dacca di Bangladesh.Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India.

Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.Belum berakhir
di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat.Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa
ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik
adalah 9-1/2 jam.Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan
bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.

Allahu Akhbar!


Terima Kasih, sebab baca (:

Hati...hati....


RUPA-RUPANYA ada banyak sekali tempat di dunia ini yang
mempunyai bentuk-bentuk seperti hati.

Hutan rimba, tasik dan pulau mempunyai bentuk-bentuk hati
yang begitu cantik. Lihatlah…

Cantabria, Sepanyol


Tasik Gutierrez, Patagonia, Argentina

Wetland, Guandu Nature Park, Taiwan

Pulau Tavarua Island, Fiji

Galesnjak, Croatia

Heart-Shaped Lake, Ohio

Heart-Shaped Mangrove, Voh, New Caledonia

Heart-Shaped Lake, Chembra, India

Heart Reef, Whitsundays, Australia

Setelah kita melihat bentuk-bentuk hati di bumi,
mari kita menjelajah ke angkasaraya untuk melihat
sekeping hati di sana!

*

*

*

*

Inilah dia… THE HEART NEBULA!

The Heart Nebula, IC 1805, terletak 7500 tahun cahaya dari bumi.
Nebula ini terbentuk daripada plasma hidrogen dan
elektron bebas dari bintang-bintang.

*

*

Hati berada di mana-mana,
termasuk di dalam diri kita manusia.

Apakah yang ALLAH hendak tunjukkan?

Bacalah dengan nama TUHANMU…

“Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami di segenap ufuk dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahwa Al-Quran itu benar. Dan apakah Rabbmu tidak cukup (bagi kamu) bahwa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu?” (Fussilat 41:53)



Terima Kasih, sebab baca (:

adoi ai...gatalnye....













Terima Kasih, sebab baca (:

Tuesday, May 26, 2009

tok ilangkan ngantok ye.....

To those yang mengantuk [especially with this gloomy weather] or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :o )

"Selamat Mencube!!"

Ni Ala taichi sikit la...

Sebagai intro Dan warming up...

Tiru la macam ni...

Untuk melegakan bahu Dan leher..

WA..WA.. AAA

Gerak kekanan kemudian ke kiri..

Gerak ke kiri kemudian ke kanan

Ikut je ler... Jangan terpusing kepala udah la..

Tepuk kuat kuat kat dahi..

Ni untuk hilang mengantuk..

Dah TU buat gerakan tangan Dan badan...

Buat macam happy aje..

Kemudian goyang2 kaki Dan badan sikit...

Buat macam takde masaalah...

Buat secara aggresive pula...

Jangan peduli apa orang lain kata..

Hilangkan semua stress...

Pusingkan kepala....

Tengok muka kat cermin

Sambil goyang2.. Lawa tak...sape kulit gelap jgn trase plak

Akhir sekali

Buat joget kucing...

Kalau tak hilang juga

Ambil bantal kecik g tidur kat surau...


Terima Kasih, sebab baca (:

Monday, May 25, 2009

Pagi isnin-24 may 2009

morning seme....eam pagi ni lisa rase semangat ckit nak keje....walaupun ari nie ari isnin kan....lisa rase ari nie lisa bz ckit coz nak settel kan keje...banyak yang xupdate...acc lah ape lagi kan...


ari sabtu ari 2 mmg ari yg mmenatkan....penat sangat2...bukan penat ape..penat tunggu n tenggok org....kan ari sabtu ari 2 lisa pg adik lisa daftar u...time sampai tue dah kol 11.30am..ingat kan dah dahsampai lambat ok lah coz mb dah ramai yang settel...adik lisa dapat no yg ke 582...sampai2 je dah boleh msuk tempat pendaftaran...tp yg xblh bla nye...dari kol 11.45 adik lisa masuk kat dewan pendaftaran 2 samapai kol 3 baru settel...YA ALLAH...sabar je lah....dah lah kite orng yg kene tgg nie xboleh msuk dewan...pas 2 kene dok kat luar dewan 2 dengan panasnye....dengan tempat xde nak dudok...plez lah....ape kes nie...lisa n akak dah hanggin2 dah...rase mcm nak sound je dak2 yg uruskan bende nie....sampaikan lisa rase lisa mgalami peghidratan yang teruk...^-^.....sabar2....and then ingat kan lepas dah settel kat dewan 2 dah lah kan...rupenye....kene pg hostel die lg kene tuggu lg....eeeeeeeeeee....coz nak ambik kunci lak....tunggu sampai kol 4.30..dah dapat kunci....kene pg hostel nak angkat barang....lisa n ahli keluarge yg anta adik lisa sampai kat dalam bilik hostel td baru je nak lepak2 jap...nak ilangkan penat lah kan...eam...baru je nak duduk dah kene halau....dieorg kate dah nak stat orentasi tok dak2 nie....mak ai...geramnye....kemain cepat lg...siap2 nak mrh2 lg..ko nye sistem yg lembab lg banyak bunyi....kesian kat sape yang baru sampai....dari jauh lh 2...

tp nak wat mcm mane ikut kan je lah....tempat org kan....lepas kene halau 2 terus je gerak balik umah...sampai umah dalam kol 6 lebih.....penat tol...lisa mandi2 n mkn dl...ye lah kan 1 ari xmkn 2....coz xlapar pon...ye lah kan dah kenyang minum air...hehehehe....lepas mkn n lepak2 kejap...lisa masuk bilik n terus ttido....penat sangat kot...lisa terjage je dah kol 12 mlm...hehehe...ape lg terus je lah tido....esoknye bangun kol 10 pagi....hehehe puas 2 tido...biase lah kan ari ahad...ari untok bmls mlsan...




Terima Kasih, sebab baca (:

Friday, May 22, 2009

esok cuti......lg...hehee

Esok ari sabtu....sepatutnye lisa keje sampai kol 1pm je.....tapi esok lis cuti...coz nak pg anta adik isa daftar masuk kolej....kat kuale selangor...klw nak lg details kolej 2 kat batang berjuntai or name barunye ala....lisa lupe lak...xpe2 nanti lisa tanye sape2 ape name barunye....

lisa ingat cuti lisa xapprove...takut gak klw xapprove...ye lah coz awal bulan ari 2 lisa dah cuti 2hari....coz balik umah mak kat kuantan.....tapi nak wat mcm mane kan bos lisa nie baik ati sangat...dah cantik pas2 baik lak 2...hehehe..nie bukan nak mgampu taw nie kenyetaan...xde makne nye nak bodek2 nie...not me ok....^_^

lisa rase xsabar nak cuti..hehehee...ari nie keje pon mcm xde semagat...coz dah pk....esok nak pakai baju ape...kasut ape....hehehe...over taw....tadi time lunch pon pg bank jap...pg ngan adik lisa yg nak daftar kolej esok 2 lah....pg bukak akaun SSPN...eam...stenby tok PPTN lah ape lgkan....esok cuti mesti penat...ye lah nak pg uruskan hal adik lisa 2....mak lisa xanta adik coz mak keje...so lisa n akak lah kene tolong adik esok....kasi semangat ckit kat die nak sambung blaja....cayok2...

Ingat lagi time lisa firt time daftar masuk kolej dl...eam seday...coz kene dok hostel...rase takut ade...rase malu ade...tp mak kate xpe kan nak blaja bukan nak dok saje...nanti ade lah kawan2 br....betul cakap mak...lisa ade ramai kawan kat kolej lepas bangun dari time pas kemas barang...hehehe...

eam.....k lah lisa nak kemas2...nak balik lo.....slamat bercuti tok sape2 yang akan bercuti esok ye...mcm lisa.....hehehehe...bye....


Terima Kasih, sebab baca (:

kenapa perempuan suke nangis....eammmm


Wanita Cantik yg suka Menangis...

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?"

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"


Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan...
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya
" tempat dimana cinta itu ada."


Kirimkan ini kepada setiap wanita yang Anda kenal hari ini untuk memperingati Bulan Sejarah Wanita.
Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.
Anda akan menambah harga diri wanita!


Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki,

supaya mereka sedar dan ingat akan

kecantikan wanita mereka yang azali..

bukan pada kecantikan luaran semata-mata

Selami lah hati wanita mu... dan

ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik.

Terima Kasih, sebab baca (:

Hari first berblog....

ari nie firts day nak tulis blog nie...tak taw lah tetibe je tergerak nak tulis kat cni...nak gak rase bestnye berblog ni kan...hihiihi...mule2 2 xtaw nak wat blog pe lastly mcm dah taw je...lisa rase nak wat blog nie tok aku luah kan ape yang aku rase....boring ke....best ke....apy ke...heran ke kan...hehehehe...

mcm mane ek nak wat idup kite nie rase apy je....eam...tp klw apy je xsyok lak kan...yelah klw kite apy je lisa rase kite xlah rase apy klw kite xpenah rase ape2 selain apy...hehehe...mcm pelik je ...xpe..janji aku paham....

eam best gak idup myolo sekang nie....
xpe nanti lisa cite ape yang bestnye idup nyolo nie.....
video


layan lah lagu dr alyah nie...lisa rase lagu nie best....coz mcm kene je ngan rase lisa sekarang....


k....nanti lisa post lg...bye...jap je....lisa nak cont keje jap....
Terima Kasih, sebab baca (: